KØKKENHAVEN I SEPTEMBER

Nu er det September. I køkkenhaven er der en mængde af friske grøntsager og frugter. Husk på at udnytte mængder af det hele i madlavningen. Derved sikrer du at din familie og dig selv går efteråret og vinteren i møde, godt udrustet med vitaminer, mineraler, antioxidanter og meget andet, der skærper dit immunforsvar til vinterens influenza og forkølelser.

Økonomien skal vi nok ikke snakke om, for det har sikkert været billigere at købe sine frugter og grøntsager i supermarkedet.

Men vi glæder os over at vores grøntsager og frugter ikke er sprøjtede med ukendte og giftige stoffer. Vi glæder os også over at Vores planter har hentet lige hvad de ville af micronæringsstoffer i vores naturlige jord, til gavn for vores sundhed, i modsætning til de kunstigt fremstillede grøntsager der dyrkes i stenuld og kun får tilført kunstgødning i form af NPK og visse micronæringsstoffer.

Kort om køkkenhaven:

Rødbeder:

Nu kan vi trække rødbeder som vi kan sylte.

Løg:

De sidste løg høstes nu og lægges eller hænges et tørt sted.

Brombær og stikkelsbær:

Nu skal vi plukke de sidste stikkelsbær og brombær inden hvepsene tager fat på de overmodne og meget søde bær.

Rønnebær:

Rønnebær er bedst når de strutter af saftspænding og er skinnende blanke. De er gode til syltetøj og gelé.

Lugning:

Ukrudtet gror stadigt godt, sørg for at fjerne det inden det sætter frø.

Beskæring:

Der er ingen grund til at vente, hvis der er træer der skal beskæres. Ved at beskære nu kan du hele tiden se hvordan træet ser ud med blade og form. Det er vanskeligere om vinteren.

Drivhuset:

Drivhuset bugner stadig med en mængde tomater, agurker, peber, auberginer, vindruer o.s.v. Lad de nederste blade sidde på din tomatplanter medmindre de er blevet gule og visne. Det er bladene der leverer de stoffer der giver den dejlige smag til tomaterne.

Melonerne holdes tørt og vendes for at undgå råd og liggeside.

Man kan lige nå at så et hold radiser i drivhuset.

Kiwiplanter skal beskæres nu, fordi de ikke tåler vinterbeskæring.

Stauder til vinterdrivning pottes nu for senere at komme ind i drivhuset.

Bønnerne:

De sidste bønner skal høstes nu ellers bliver de hårde. Det gør ikke noget at frøene er blevet så store at bælgene buler ud, men så skal de også plukkes. Først i september er sidste frist.

Bønnerne kan renses blancheres og nedfryses lige når de er plukkede, men de holder sig også en uges tid i køleskabet.

Vinterporre:

Hvis man gerne vil have et langt hvidt skaft på porrene skal man fortsætte med at hyppe dem, pas på ikke at få jord op imellem bladene. Det kan stadig godt betale sig at give lidt næring til porrene.

Hyldebær:

De modner i løbet af måneden og der er ikke noget bedre end hyldebærsuppe i de kolde vintermåneder, så pluk rigeligt og lav en masse flasker med saften.

Hindbær:

Hindbær er dyre at købe så hvis man elsker hindbær som jeg, er det godt at dyrke dem selv.

Sidste år plantede jeg på anbefaling 2 rækker med sorten “Autumn Bliss” De første hindbær modnede dog allerede i august, men de giver først rigtigt hindbær i september, helt op til 8-900 gram pr m².

Den blomstrer og sætter frugt på de nye skud der vokser op det samme år, så fordi de nye skud skal have tid til at vokse op, får vi den sene høst.

Bærrene er store og velsmagende og tilsyneladende kommer der ikke orm i dem.

Efterårsbærende hindbær skal klippes helt ned til jorden for at give plads til de nye skud som kommer op helt nede fra jorden. Men ikke før sidst på vinteren.

Krydderurter:

Nu er det tiden til at tage lidt af krydderurterne og plante dem i potter, så kan de sættes ind i køkkenvinduet inden den første frost kommer.

Grøntgødning:

Som honningurt kan sås til midten af måneden, så er det for sent. Grøntgødning dækker hurtigt jorden og når det bliver frost, fryser den bort men efterlader de opsamlede næringsstoffer i jorden, til glæde for forårets grøntsager.

Kartofler:

Har de skurv graves de op nu, ellers kan de ligeså godt blive i jorden til de skal bruges.

Frugter:

Der er nu masser af tidlige æbler og pærer, der er modne drueklaser, de sidste blommer og meget mere. Spis løs af det nu! Snart er det slut og det hele ligger på jorden og rådner.

Majs:

Det er stadig tid til at plukke friske majs. Når de fine tråde i spidsen af majsen er helt brune, er kolben moden, men du lærer det hurtigt.

Man siger at når man har plukket majsen, skal man løbe ind og tilberede den.

Der sker det med majsen, at når den er brækket af begynder kolben med det samme at omdanne sukkeret til stivelse. Det betyder at har den ligget i nogen tid, er den ikke længere så sød og saftig som ved plukningen.