Gode råd til brug af vildtkamera

Noget af det mest charmerende ved at gå på jagt er at sidde helt stille i den danske natur, nyde roen og afvente at byttet kommer forbi og inden for en rimelig skydeafstand. Omvendt kan det samtidig også være meget frustrerende, hvis man nu ikke bliver belønnet for ens ventetid. Noget udstyr som kan afhjælpe denne ventetid, er et vildtkamera, som tager billeder og videoer af det uforstyrrede dyreliv, hvilket er ideelt for jægere og naturentusiaster, som gerne vil studere dyrenes rutiner og bevægelsesmønstre. Kendskab til dette kan være med til at optimere jagten, da man således kender til dyrenes adfærd og færden, og man får en indikation på, hvilke dyr der er, og hvor de befinder sig på området. Nogle vil dog også mene, at det er en unfair metode, da dyrene således ikke har en chance. Denne diskussion vil vi lade være for nu og fokusere på at dele nogle gode råd.

 

Hvad skal jeg vælge?

Når du skal ud og anskaffe et vildtkamera, skal du være opmærksom på en del ting, så du anskaffer dig et, som opfylder dine behov. For det første skal du være opmærksom på, at pris og funktioner ofte hænger sammen. Dermed ikke sagt at de billigere modeller ikke kan opfylde dit behov, da de modeller ofte er fantastisk til overvågning af foderpladser. Hvis du i stedet skal bruge det til overvågning af selve dyreveksel, får du ikke den rette effekt ud af det, hvis du vælger de helt billige versioner. Det skyldes, at de fleste billigere modeller tager ca. 3 sekunder om at blive aktiveret, før det kan tage billeder. Dyret vil derfor for længst være væk, inden kameraet når at opfatte aktivitet. De 3 sekunders forsinkelse er til gengæld en fordel, hvis man benytter det ved foderpladser, da man undgår at fylde sit SD kort med ubetydelige billeder af f.eks. fugle og andre mindre dyr, der stjæler foder fra foderpladsen.

Hvis du gerne vil betale lidt ekstra for at få en model med flere funktioner, så finder du nogle med en klart bedre evne til at registrere overvågning. Disse modeller er typisk udstyret med GPRS/MMS-funktion og HD-kamera, så du får mulighed for at få skarpe billeder, video og timelapse sekvenser af det vilde dyreliv uden at forstyrre det med din tilstedeværelse. Mange af disse modeller giver samtidig mulighed for at synkronisere med din PC og mobil, så de dermed sender et billede dertil, hvis de registrerer en bevægelse. På den måde kan du altid været opdateret på dyrelivet.

Hvad skal jeg huske?
Hvis dit kamera er fast opsat ude i naturen, skal du huske at kigge til det engang i mellem. Ellers risikerer du, at den omkringliggende beplantning gror ind foran kameraet, hvorefter sensoren vil registrere liv og tage en masse tomme billeder. Ellers er et vildtkamera nemt at benytte, når først det er sat op. Så hvis du er jæger og naturentusiast og gerne vil overvåge dyrelivet, eller du bare er en almindelig borger, som gerne vil overvåge hjemmet udefra, så vil et vildtkamera være et yderst oplagt valg.