Min farmor laver altid glasur med vand fra den varme hane. Hun påstår, det gør den god tyk og samtidig smidig og smørbar. Men faktisk bør man undgå at bruge vand fra den varme hane ? hverken til drikke eller madlavning ? på grund af bakterier.
Vand fra den varme hane ? husk at koge det
Det går jo alt andet lige hurtigere at koge te af vand fra den varme hane, fordi en god portion grader allerede er tilbagelagt. Men hvorfor frarådes det at bruge den varme hane? Det varme vand i vandhanen strømmer igennem en varmeveksler, som opvarmer vandet. Her bliver vandet ikke kun opvarmet, men også opbevaret over længere tid. Denne opbevaringstid øger risikoen for, at vandet får tilført en vis mængde metal fra dets omgivelser ? vandrørene. Men problemet stopper ikke ved tungmetaller.
Det viser sig, at vand, der står helt stille og ligger på mellem 25 ?C og 45 ?C, betyder god vækst for sundhedsskadelige bakterier såsom legionella. Nogle bakterier vokser hurtigere ved høje temperaturer end ved lave, og det betyder i praksis, at varmt vand indeholder flere bakterier end koldt vand. De fleste af disse bakterier er harmløse og dør ved kogning. Det er en vigtig forholdsregel at koge vandet fra den varme hane før brug i madlavning. Mens det varme vand kommer fra en varmtvandsbeholder, strømmer det kolde vand ind direkte fra vandværket, hvor det er blevet renset.
Vand fra den kolde hane ? husk at lade det løbe
Det kolde vand kan vi ikke lade stå unævnt i forhold til bakterier. Du kender sikkert mange ? måske dig selv ? der lader det kolde vand løbe lidt, inden du tapper det, for at lade det blive ekstra koldt? Det er ikke kun godt, fordi du får dejligt koldt vand ud af hanen. Det tjener også et sundhedsmæssigt formål.
Selvom du tapper fra den kolde hane til kaffe, te, madlavning eller drikkevand, er det en god ide at lade vandet fra den kolde hane løbe mindst et par deciliter, inden du drikker af det. Hvorfor? Fordi vand opfører sig nøjagtig ligesom andre ?fødevarer? ? det er op til dig og den måde, du behandler det på, der afgør, hvor længe det kan holde, og hvor god kvaliteten af det er. Når du lader vandet løbe nogle deciliter, inden du bruger af det, undgår du metaller, som vandet indeholder, fordi vandhanens indre har smittet af på det. Det sikrer dig i højere grad mod tungmetaller, men også mod rester af skæreolie og nikkellegeringer, som især ses ved nyere installationer.
Når vandet har ligget i vandrørene indenfor, har de også været udsat for en højere temperatur. Det giver grobund for flere bakterier i vandet. Det er potentielt problematisk, når vandet kommer ind i forbrugernes ledningssystem, for her ligger vandet undertiden stille i vandrørene og får en højere indendørstemperatur ? enten fra rørene med varmt vand, som ligger tæt på, eller fra selve huset og dets stuetemperatur. Vandets omgivelser påvirker dets kvalitet utrolig meget, og derfor er det en god ide at lade det løbe lidt, så det vand, du drikker, er frisk. For at sikre, at vandet er dejligt køligt, kan man sætte en flaske med vand i køleskabet, købe kildevand fra supermarkedets køleskabe eller installere en drikkevandskøler.